Latest

Spaanse eettijden en maaltijden

Er is niet echt maar een Spaanse keuken. Spanje is 500 000 vierkante meter groot en heeft een grote variëteit culturen en keukens die erg verschillen.  Ze hebben allemaal maar een paar dingen in gemeen, zoals het gebruik van olijfolie en het drinken van wijn bij de maaltijd (ook ’s middags).

Spaanse eettijden, ontbijtDe Spaanse eettijden zijn ook erg anders dan in het noorden van Europa.

‘s ochtends bestaat het ontbijt uit een “cafe con leche” warme melk, suiker en een beetje koffie. Als er iets bij wordt genomen is dat “bolleria”, zoete broodjes zoals croissants of donuts.  Brood of iets hartigs word bijna nooit gegeten.

Rond en uur of 10 is er dan het “almuerzo”, meestal en stuk stokbrood met vlees, zoals jamon serrano, salami of ham.

Het middageten is tussen 14:00 en 16:00 en is vaak de hoofdmaaltijd van de dag met een voorgerecht (salade), warm hoofdgerecht en toetje, er word wijn of water bij gedronken.  Het is niet raar om na deze maaltijd een half uurtje siesta te houden.

Rond en uur of vijf/zes is de “merienda”, meestal koffie in een bar of op een terrasje met vrienden. Hier kan ook wat bolleria bij worden genomen .

‘s avonds word er rond 22:00 uur gegeten, weer warm maar een kleinere maaltijd dan het middageten, bijvoorbeeld soep.  Als men ‘s avonds uit eten gaat word het wel een complete maaltijd met voorgerecht en toetje. In Spanje gaan de meeste mensen pas rond een uur of elf naar bed.

In veel delen van Spanje gaan hierdoor de restaurants allen in de middag en ‘s avonds pas rond een uur of tien open.  Als u een huis bij ons heeft gehuurd hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.   Vanwege de vele toeristen in Javea en Moraira gaan de restaurants hier veel eerder open maar hou er rekening mee als u een dagje uit gaat naar Valencia.

Spectaculaire race van Alonso in Valencia

   Alonso heeft voor de eerste keer in zijn carrière in Valencia gewonnen.  Door een slechte beslissing  qua banden  gebruik in de Q2 moest de Spaanse coureur vanaf de elfde plek verteken.  Aangezien het in Valencia moeilijk is om in te halen hadden veel Ferrari fans de hoop op een podium opgegeven.

Maar de piloot gaaf niet op en dankzij een paar prachtige, en soms zelfs bijna onmogelijke manoeuvres stond hij na de 25ste ronde vierde.  Toen kwam de safety car en pitstop problemen voor Hamilton die hierdoor achter Alonso eindigde.  Toen de safety car vertrok schoot de Spanjaard langs Grosjean  naar de tweede plaats.

Het leek als of  de race zo zou eindigen maar in de 33ste ronde hielt de auto van Vettel er ineens me op.  Hiermee was de overwinning noch niet zeker want het was niet duidelijk of de banden van de Ferrari het zouden halen en Alonso had Grosjean op de hielen.  Een ronde lang, want daarna stond ook de Lotus van de Fransman plotseling still.

De Spanjaard had nu een aardig voorschot op Hamilton maar de verassingen waren nog niet afgelopen.  Raikkonen haalde Hamilton in en in de laatste ronde ramde Maldonado de Engelsman er uit en hij werd verbannen naar de 10de plaats.

Hierdoor kreeg Schumacher, nadat hij over de finish was, te horen dat hij zijn 156ste podium verdient had, zijn eerste zins zijn terugkomst.

 

 

d

2 piloten die Ferrari al wereldkampioen hebben gemaakt en een die zich kapot rijd om het noch een keer voor elkaar te krijgen. Bij elkaar hebben ze 10 wereldkampioenschappen.

Hierdoor staat Alonso nu eerste in de wereldkampionschap met 20 punten voorsprong.  Voor Alonso en Shumacher was het hun eerste podium in Valencia, Alonso’s tweede overwinning  in Spanje.

Overschaduwt door dit alles was de fantastische race van Webber die vanaf zijn 19de positie vierde eindigde en nu tweede in de kwalificatie staat, met drie punten meer dan Hamilton en 6 meer dan ploeggenoot Vettel. Al leken de mensen van Red Bull dit even te zijn vergeten.

 

Niemand zal meer zeggen dat het parkoer van Valencia vervelend is.  En als u volgend jaar in een van onze vakantievilla’s aan de Costa Blanca zit is een dagje Valencia misschien de moeite waard.

Waterpret park Aqualandia, Spanje

Deze week is het echt goed heet geworden.  Met 36 graden en en landelijke wind is er niet veel leuks te doen behalve dan onder de airco of in het zwembad liggen. Gelukkig ging vorige maand Aqualandia open in Benidorm.  Als u in de zomer in een van de vakantievilla’s van Villas Imagen heeft gehuurd is dit waterpretpark en fantastisch dagje uit.

Het is het oudste park van hier in de buurt en ik heb er veel leuke herinneringen van.  Toen het in 1985 gebouwd werd had je veel minder attracties  dan nu.  Het grote golfbad was er, met er omheen de “Amazonas”, en zwembad dat rond het golfbad ligt met permanent stromend water.  Verder waren er de “rapidos”  kleine zwembadjes op verschillende niveaus, verbonden met watervalletjes.  Er waren maar drie type glijbanen. De “pistas blandas” (zachte glijbaan), de “zig-zag” (zoals de naam zegt, met veel bochten) en de “Kamikaze” (kijhard naar beneden).
Onze ouders bleven in de schaduw  bij het golvenbad en mijn zus en ik renden het hele park rond.  In de rij voor de Zig-zag en kijken of we deze keer wel van de kamikaze af durfden.  S’midags bij pap en mam langs voor eten en een ijsje en weer verder tot je van de moeizaamheid niet meer staan kon.

 

Nu is er veel meer te doen, er is een speciaal bad voor kleintjes vaar mijn zusje van 4 niet uit te krijgen is en een ander bad voor iets oudere kinderen. Ook is er de mini-zig-zag.

Voor de ouders is er een “spa” bad met en soort bubbelbad zone.  En natuurlijk vele nieuwe glijbanen.  In de “Black Hole” ga je met ze tweeën met een band in het donker naar beneden.  In de Big bang ga je van nog hoger naar beneden en in de Splash met een soort bodyboard.

Er is ook een restaurant met niets eens zo slecht eten en een paar winkeltjes voor het geval iemand zijn handdoek of de zonnebrandcrème is vergeten.

 

Even een paar tips voordat u gaat.

 • Koop de entrees online op de officiële pagina ( er zijn speciale familie entrees)
 • Neem zonnebrandcrème met en hoge factor en natuurlijk voor in het water.
 • Het water van Aqualandia komt uit de zee, als u huid snel uitdroogt neem er dan iets voor me.
 • Parkeren is gratis.
 • Neem water en iets zout’s mee. (te veel water drinken kan gevaarlijk zijn als er niet genoeg mineralen worden ingenomen)
 • Op de pagina worden er combinatie tickets verkocht met Mundomar (dierenpark) en/of Terra Mítica (pretpark).

Geschiedenis van de Moren en Christenen

In mijn laatste post zei ik dat ik een beetje zou uitleggen vaar de feesten van de Moren en Christenen, die deze week in Moraira gevierd worden, vandaan komen.

Buiten Spanje en Portugal beseffen maar weinig dat het schiereiland ruim 800 jaar en moslimse staat was en het culturele centrum van Europa.

Het begon in 711.  Spanje en Portugal waren deel van he Visigotische rijk. Al was het rijk al vierhonderd jaar oud hadden de Germaanse bevelhebbers zich amper met de originele Latijn-Iberische bevolking vermengt. Er is dan ook zo goed als geen invloed van de Visigotische cultuur en taal in die van Spanje.
Door de zwarte pest was de bewolking op het schiereiland de laatste 25 jaar met een derde gekrompen  en de verschillende Visigotische clans waren al jaren verwikkeld in wat bijna en burgeroorlog had kunnen zijn als het de burgers wat uit had gemaakt.

Hierdoor was het vrij makkelijk voor en relatief kleine groep Omajjadense soldaten om het land binnen te vallen en in slechts 10 jaar was het land tot aan de Pyreneeën in hun handen. Zowel de joodse als de christelijke bevolking werd beter behandelt door de muslims als door de Visigothen, wat de verowering een stuk makkelijker maakte.

In het noorden van Spanje regeerden de Omajjanen niet lang.  In 722 begon het verzet in de noord-westerse punt van Spanje in in 790 was het noorden van Spanje onderdeel van het Koninkrijk  Asturië of van het koninkrijk van Pamplona.

 

De rest van het schiereiland komt wel onder hun controle en in 765 vormt zich het onafhankelijke emiraat van Cordoba.  Zins de val van het Romeinse rijk  was Spanje, net zo als de rest van Europa  terug gegaan naar een agrarische samenleving.  Bijna iedereen leefde op boerderijen met hier en daar een kasteel.
De moslims brachten weer cultuur en ontwikkeling. De filosofie, geneeskunde, wiskunde en alle wijsheid en ontdekkingen van de Grieken en de Romeinen was tijdens de middeleeuwen uit Europa verbannen maar kwam op deze manier, met een enorme omweg door het noorden van Afrika weer terug. De moslims hadden zelf ook niet stil gezetten en brachten hun eigen algebra, aritmetica, astronomie, scheikunde  en vooral, hun enorme vorderingen in agricultuur.  Enorme irrigatie sistemen werden gebouwd en oude Romeinse aquaducts werden gerestaureerd en weer aan het werk gezet.  De effectiviteit van de landbouw vermenigvuldigde zich waardoor de steden weer konden groeien.

Ver van de hoofdstad van het Arabische rijk werd het emiraat steeds belangrijker en uiteindelijk, in 929 verklaart Abd al-Rahman III het Coordobese kalifaat, op hetzelfde niveau al Bagdad en Tunesië. Cordoba word de belangrijkste stad van Europa met ruim een miljoen inwoners, een universiteit, ruim 70 bibliotheken, een school voor geneeskunde en een voor vertaling van het Grieks en het Hebreeuws naar het Arabisch maar ook duizenden moskees een baden.  De belangrijkste denkers van de tijd, zoals Averroes en Maimonides leefden en Cordoba.

Maar niks duurt voor altijd.  1031 valt het kalifaat uiteen in tientallen “taifas”, onafhankelijke moslimrijkjes.  Ook het christelijke Spanje bestond uit kleine koninkrijkjes.  Er was niet meer spraak van een conflict tussen en moslim en een Christelijke staat, in plaats daarvan was het ieder voor zich en tegen iedereen.  Het was heel normaal dat een Christelijk en een moslim rijkje een tijdelijke bondgenootschap maakten tegen een ander christelijk of moslim land.  El Cid, de belangrijkste held van de “Reconquista” werkte jaren voor de koning van de taifa van Zaragosa.  Maar langzaam maar zeker waren er steeds minder taifas en meer Christelijke rijkjes, en deze vormden steeds grotere koninkrijken.  In1300 was allen nog maar het koninkrijk van Granada moslim en ook dat werd veroverd in 1492 warme officieel de  ”Reconquista” is afgelopen.

 

De invloed van al-Andalus in de Spaanse cultuur is zo groot dat het moeilijk is om de twee uit elkaar te halen.  De duidelijkste resten zijn nog te vinden in de duizenden leen woorden en vooral in de plaats namen, Javea, Moraira, Benissa, Valencia. En als u bij ons een vakantievilla huurt zal u de honderden landbouw terrassen tegen de bergen niet kunnen missen.

Moren en Christenen Moraira 2012

 

 

 Als eerste bericht voor dit blog was ik eigenlijk van plan om en kleine introductie te schrijven, maar angezien dat in een paar dagen de feesten van de moren en christenen in Moraira van 2012 beginnen lijkt dit me een interessanter onderwerp.

Even voor de nieuwkomers, tijdens de “Moros y cristianos” wordt de verovering en de herovering van Spanje herdenkt, de eerste was door de moren (moslims) en de tweede door de christenen.   Er zijn door het dorp heen verschillende groeperingen (cabillas genaamd) die of bij de moren of bij de christenen behoren.  Er zijn twee weken lang verschillende evenementen.  De meest bezienswaardige zijn de “Conquista” op vrijdag de 15de,  de “Reconquista” de volgende dag, en de “Gala” op Zondag.

Als u bij ons een vakantievilla heeft gehuurd is het zeker de moeite waard  om hiervoor naar het dorp te gaan.

 

Het eerste openbare evenement is om 23:00 op Saterdag 9 juni op het pleintje.  De verschillende Cabilas presenteren hun flag aan de koning en koningin van de feesten.
De rest van de week zijn er concerten(Jazz en folk, zondag 10 juni 19:00;  Koormuziek in de kerk, dinsdag 12 juni 21:00 en om 22:30, op woensdag en concert met regionale instrumenten voor de kerk)  en een kindertekenwedstrijd (maandag 19:00).

Op vrijdag de 15de begint het feest echt.  Om 13:00 is de eerste “pasacalle” en erg informele optocht door de straten waar zowel cabila leden als bezoekers mee an mogen doen.  Om 13:30 is de eerste musket salvo en om 19:00 is de bloemen offrerende bij de kerk.

Om 23:00 landen de moren op het strand en verooveren ze het kasteeltje van Moraira. 

Zaterdag de  16de begint met om 9:00 de “despertá”,  de musketiers lopen door het dorp en schieten iedere paar passen hun geweer af.  Om twaalf uur is er en mis en om 12:45 meer musketten.  Om 13:00 is en optocht door de cabilas in hun “informele” kleren ( simpele gewijden in de kleur van en met het schild van de cabila)

Om 19:30 wordt het kasteeltje herovert door de christenen.

S’nachts is de “Noche de cabilas” en word er feest gevierd door het hele dorp, met drank in alle cabilas.

Op Zondag is er om 9:00 weer de despertá en om 11:30 en pasacalle voor kinderen en om 13:00 een voor volwassenen.
Om half twee  weer musketten.  De Gala begint officiël  om 19:00 en gaat bijna het hele dorp door.  De gala is de groten optocht van de feesten.  De verschillende cabillas dragen speciale Gala kleding en proberen allen zo mooi en imposant mogelijk te zijn; paarden, kamelen en jongleurs doen vaak me.  An het einden van de Gala is er vuurwerk.

verder nog een paar belangrijke dingen om te weten:

 • Dit is Spanje, dat wil zegen dat de meesten evenementen later zullen beginnen dan dat ze gepland zijn.  Een uur vertraging is niet iets om je erg over te verassen.
 • De musketten maken een vreselijk kabaal, kleine kinderen kunnen hier van schrikken maar er is geen enkel gewaar.
 • De Gala is het mooiste deel van de feesten.
 • De Gala duurt vele uren, tot diep in de nacht.
 • Er zijn stoelen voor de gala maar raken snel bezet al voor dat de Gala begint.
 • de mooiste kostuums woorden gedragen door de moren.  Zij lopen in het tweede deel van de optocht.
 • De meeste restaurants serveren eten en drinken om mee te nemen tijdens de Gala.

Volgende de week vertel ik een beetje over de geschiedenis van deze feesten.